Vraag van een deelnemer: Wat doe je met een afwachter?

Vraag van een deelnemer wat doe je met afwachters
Vraag van een deelnemer wat doe je met afwachters

Tijdens de training ‘Stakeholdering’ passen we de inzichten toe op realistische business cases van de deelnemers. Recent schetste iemand de volgende situatie: In mijn project is het heel duidelijk wie mee aan boord is. Ook de mensen met weerstand laten helder hun positie blijken. Er zijn echter ook een aantal stakeholders die een afwachtende positie innemen. Geen duidelijke 'nee'. Geen volle 'ja'. Soms weet je niet goed wat ze echt van je project denken. Je weet al helemaal niet wat je aan ze hebt.

De deelnemer stelde me volgende vragen:

  • Hoe komt het dat ze in deze afwachtende positie zitten?
  • Wat kan je er mee doen?
  • Wat doe je als het niet zozeer gaat over een individu, maar eerder over een groep afwachtende stakeholders?
We delen graag de antwoorden met jullie.

Waarom kijken sommige stakeholders liever nog even de kat uit de boom?


Vooraleer we op deze vraag ingaan, nog even dit. In onze blog ‘Hoe doe je een stakeholderanalyse?’ leerden we je hoe je stakeholders in 5 categorieën kan onderverdelen op basis van de ‘Acceptatie-Energie matrix’. 

Afwachters scoren neutraal op de 'acceptatie-as'. Hun mening is niet duidelijke ja of nee. Op de factor 'energie' scoren ze neutraal tot eerder laag. Ze laten hun positie niet in sterke mate blijken.

Zelf je eigen stakeholders in kaart brengen op de 'Acceptatie-Energie matrix'?

Bepaalde stakeholders kijken liever nog even de kat uit de boom. Maar waarom? Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien zien ze de noodzaak niet. Misschien snappen ze niet waarom een stap exact nú gezet moet worden. Het project ontbreekt misschien wel visie en een helder doel. Of nog… het is nog helemaal niet duidelijk hoe we precies bij dat einddoel zullen geraken.

Daar is uiteindelijk niks mis mee. Je begrijpt vast wel hun twijfels. We hebben geen glazen bol. En dus kan niet alles van bij de start kraakhelder zijn. Sommige fases in het project lenen zich nog niet tot bepaalde antwoorden. Daarnaast worden stakeholders soms te vroeg betrokken waardoor hun rol nog niet geheel duidelijk is.

Hoe ga je er mee om?

De afwachtende houding van sommige stakeholders kan vervelend zijn. Zeker als je zelf met rasse schreden vooruit wil. Snelheid nemen en deze bankzitters links laten liggen zal echter niet de oplossing zijn. Denk eerder aan volgende dingen: 

  • Geef hen extra informatie over de 'waarom' van je project en hoe de volgende stappen er zullen uitzien 
  • Bevraag hun pro's & con's 
  • Bevraag wat hen meer vertrouwen kan geven in je project en hoe dat er praktisch kan uitzien 
  • Zorg voor ontmoetingen met mensen die wel al mee zijn in het verhaal 
  • Korte en transparante communicatielijnen helpen hen 


Side note: Op de bank zitten is trouwens een zeer goed tussenstation voor onze tegenstanders. Dat deze laatste niet van dag één op dag twee 180° zullen draaien en een partner in je project worden is niet onlogisch. Er zijn teveel redenen die daar in mee spelen. 

Als je ervoor kan zorgen dat ze je het voordeel van de twijfel geven, dan is dat al heel wat. Openlijk zullen ze hun standpunt blijven verdedigen. Niemand wil gezichtsverlies leiden. Maar, door hen in hun waarde te laten, creëer je op de achtergrond mogelijkheden om open te staan voor elkaar.

Wat als een afwachter een groep blijkt te zijn?

Soms zijn de bankzitters individuen. Vaak werk je echter rond implementaties binnen grotere groepen. Maar hoe ga je met zo'n groep om?

In zo'n geval werk je best via opinieleiders. Ze komen uit de doelgroep. Hebben geen hiërarchische macht ten opzichte van hun collega's. Maar, ze hebben wel aanzien. Ze trekken mee de kar. Niet vanuit hun functie of positie. Wel vanuit hun informele gezag. Bij onzekere situaties kijken de collega's naar hen. Ze volgen de beslissing van de opinieleider. Hen vooraf in kaart brengen is essentieel en een relevante hefboom in dergelijke situaties.

Hoe weet je wie die mensen zijn? Niet moeilijk. Klop even aan bij de direct leidinggevende van het team. Zij brengen je onmiddellijk bij de juiste persoon.


Ook met deze stakeholders kan je dus heel wat ondernemen, zodat ze zich niet langs de kant gezet voelen.

Meer tips tijdens onze training Stakeholdering

Tijdens de training 'Stakeholdering' staan we niet alleen stil bij mogelijke interventies richting tegenstanders. We kijken breder. We onderzoeken het hele proces dat nodig is voor duurzame win-win-win engagementen bij je stakeholders.

Je kan kiezen uit deze 3 opties

Open aanbod:

Verrijk je leerervaring met collega's uit andere sectoren en kies zelf het moment waarop je de training wil volgen.

Training in-house:

Eerder op zoek naar een training voor jouw organisatie of wil je een leertraject op maat van jouw team?

Individuele coaching:

Liever een individuele begeleiding geheel op maat van jouw persoonlijke leernoden?

Meer weten over Stakeholdering?

In ons tweedaags programma leer je alles over het creëren van duurzame win-win-win engagementen in je professionele netwerk.