De Valkuilen van Egocentric bias

De valkuilen van egocentric bias
De valkuilen van egocentric bias

Waarom jouw projectteam niet werkt zoals jij denkt (en hoe je dat fixt)

Je project loopt stroef. Hoe kan dat? 

Je hebt een topteam samengesteld, de beste mensen met de juiste skills. Toch voelt de samenwerking als ploeteren door stroop. Waarom ziet niemand de urgentie die jij voelt? Waarom worden beslissingen niet gedragen? Misschien ligt het probleem niet bij hen… maar bij hoe jij denkt.

Wat is hier het probleem? 

Je dacht dat iedereen in je team de situatie net zo zag als jij. Logisch toch? Jij hebt een duidelijke visie, dus anderen zullen dat ook wel hebben. Maar dat is precies waar het misgaat: je hebt (onbewust) aangenomen dat jouw perspectief ook dat van je teamleden is. Helaas werkt het zo niet. Je projectteam denkt niet zoals jij. Sorry, maar het is zo. Zelfs al knikken ze braaf.

Egocentric bias: we denken dat iedereen denkt zoals wij 

Mensen zijn geneigd de wereld te bekijken vanuit hun eigen standpunt. We overschatten onze eigen bijdrage en verwachten dat anderen onze mening delen. Dit heet egocentric bias. Het is een valkuil die vaak in projectteams en stakeholdermanagement grote gevolgen heeft.

Wat zegt de wetenschap? 

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 onderzocht men de link tussen stemgedrag en inschatting van de winstkansen van die kandidaat. Obama-stemmers dachten dat hij met 65% kans zou winnen, terwijl McCain-stemmers juist hem als winnaar zagen met 60% kans. Kortom, mensen projecteren hun eigen voorkeur op de wereld om hen heen. En dat gebeurt ook in jouw projectteam.

Hoe ziet dat eruit in jouw project?

  • Je denkt dat iedereen de projectdoelen net zo helder heeft als jij. Spoiler: dat is niet zo.
  • Je verwacht dat teamleden jouw urgentie voelen. In werkelijkheid hebben ze hun eigen prioriteiten.
  • Je onderschat de waarde van perspectieven van buitenaf, zoals klanten, leveranciers of collega’s uit andere afdelingen.
  • Je vraagt alleen input van de usual suspects en mist zo cruciale inzichten.

Hoe los je dit op? 4 tips om egocentric bias te tackelen

  1. Breek uit je bubbel: vraag actief feedback aan onverwachte hoeken. Haal frisse input bij mensen die je normaal niet raadpleegt. Denk aan collega’s met direct klantcontact, onafhankelijke adviseurs of externe experts. Zij kunnen je helpen om je tunnelvisie te doorbreken.
  2. Wees nieuwsgierig, niet bevestigend. Vraag door en check aannames. Knikken je teamleden uit beleefdheid of zijn ze écht mee?
  3. Maak onzichtbare denkpatronen zichtbaar. Laat iedereen zijn visie expliciet maken in plaats van impliciet aannemen dat het overeenkomt.
  4. Wees je bewust van je eigen blinde vlekken. Vertrouwen in je eigen visie is goed, maar zorg dat je ruimte houdt voor andere perspectieven.

Meer tips tijdens onze training Stakeholdering

Wil je beter leren omgaan met deze en andere biases in stakeholdermanagement? Check www.kenaz.be/stakeholdering en ontdek hoe we jou helpen om slimmer en effectiever met hen samen te werken.

Wil je dit live ervaren? We geven regelmatig trainingen over stakeholdermanagement en hoe je blinde vlekken in je projectwerking voorkomt. Meer weten? Let's talk!

Voorkom dat je project vastloopt door aannames. Open je blik en zie wat er écht speelt!


Je kan kiezen uit deze 3 opties

Open aanbod:

Verrijk je leerervaring met collega's uit andere sectoren en kies zelf het moment waarop je de training wil volgen.

Training in-house:

Eerder op zoek naar een training voor jouw organisatie of wil je een leertraject op maat van jouw team?

Individuele coaching:

Liever een individuele begeleiding geheel op maat van jouw persoonlijke leernoden?

Meer weten over Stakeholdering?

In ons tweedaags programma leer je alles over het creëren van duurzame win-win-win engagementen in je professionele netwerk.