Waarom jouw projectteam niet werkt zoals jij denkt (en hoe je dat fixt)
Je project loopt stroef. Hoe kan dat?
Je hebt een topteam samengesteld, de beste mensen met de juiste skills. Toch voelt de samenwerking als ploeteren door stroop. Waarom ziet niemand de urgentie die jij voelt? Waarom worden beslissingen niet gedragen? Misschien ligt het probleem niet bij hen… maar bij hoe jij denkt.
Wat is hier het probleem?
Je dacht dat iedereen in je team de situatie net zo zag als jij. Logisch toch? Jij hebt een duidelijke visie, dus anderen zullen dat ook wel hebben. Maar dat is precies waar het misgaat: je hebt (onbewust) aangenomen dat jouw perspectief ook dat van je teamleden is. Helaas werkt het zo niet. Je projectteam denkt niet zoals jij. Sorry, maar het is zo. Zelfs al knikken ze braaf.
Egocentric bias: we denken dat iedereen denkt zoals wij
Mensen zijn geneigd de wereld te bekijken vanuit hun eigen standpunt. We overschatten onze eigen bijdrage en verwachten dat anderen onze mening delen. Dit heet egocentric bias. Het is een valkuil die vaak in projectteams en stakeholdermanagement grote gevolgen heeft.
Wat zegt de wetenschap?
Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 onderzocht men de link tussen stemgedrag en inschatting van de winstkansen van die kandidaat. Obama-stemmers dachten dat hij met 65% kans zou winnen, terwijl McCain-stemmers juist hem als winnaar zagen met 60% kans. Kortom, mensen projecteren hun eigen voorkeur op de wereld om hen heen. En dat gebeurt ook in jouw projectteam.
Hoe ziet dat eruit in jouw project?
- Je denkt dat iedereen de projectdoelen net zo helder heeft als jij. Spoiler: dat is niet zo.
- Je verwacht dat teamleden jouw urgentie voelen. In werkelijkheid hebben ze hun eigen prioriteiten.
- Je onderschat de waarde van perspectieven van buitenaf, zoals klanten, leveranciers of collega’s uit andere afdelingen.
- Je vraagt alleen input van de usual suspects en mist zo cruciale inzichten.