Assertiviteit

Balanceren tussen wat je zelf en wat de ander wenst

Een sterk punt van het programma was dat men tot eigen inzichten komt door de spiegel voor te houden
Angelique N. - Biotalys

Deze scenario's komen je vast bekend voor:

  • Tijdens een gesprek ben je overtuigd van je eigen gelijk, maar de ander is het daar niet mee eens. Je merkt dat dit ook bij andere collega's in de organisatie voorkomt.
  • Een collega komt bij je langs en vraagt je om een aantal taken uit te voeren, ook al behoren deze eigenlijk niet tot je verantwoordelijkheid. Je voelt dat andere medewerkers in de organisatie zich in een vergelijkbare situatie bevinden, waarin ze moeite hebben om 'nee' te zeggen.
  • Tijdens een meeting vind je het lastig om je mening te uiten en tussen te komen. Dit is iets wat meerdere mensen in de organisatie ervaren, waarbij ze soms de kans missen om hun ideeën naar voren te brengen.

Zowel op professioneel als op privévlak is het belangrijk jezelf in te schalen op het vlak van assertiviteit. Nadat je op de hoogte bent van hoe je je verhoudt ten aanzien van anderen, zal communicatie een belangrijke rol spelen.

Welke wetten bestaan er rond communicatie en hoe versterk ik mezelf hierin? Hoe ga ik om met manipulatie? Welke ‘wapens’ kan ik hiertegen gebruiken? Hoe reageer ik op kritiek en hoe kan ik daar op een constructieve manier mee omgaan?

What's in it for you?

In deze training stimuleren we persoonlijke groei, zowel op het werk als in privécontext, door antwoorden te bieden op de volgende vragen:

  • Wat is jouw assertiviteitsstijl en hoe herken je mogelijke extremen?

  • Hoe kun je subassertief en agressief gedrag bij anderen beter begrijpen?

  • Welke concrete gedragingen zijn nodig om zowel respectvol naar jezelf te zijn als de ander niet uit het oog te verliezen?

Dit wil ik!

We verzorgen deze training zowel in open aanbod als via de in-house formule

Inhoudelijke bouwstenen

Dit programma bestaat uit een aantal grote blokken. Je maakt eerst kennis met de verschillende assertiviteitsprofielen, waarna je deze verbindt met een aantal fundamentele communicatieregels en assertiviteitswetten. In een volgende stap worden deze concepten vertaald naar uitdagende situaties, zoals omgaan met manipulatie, omgaan met kritiek, neen zeggen op een respectvolle manier, ... Elk van de blokken wordt uitgebreid ingeoefend, zodat je aan de lijve ondervindt hoe de technieken werken.

Aanpak

  • Multi-inzetbaar: Onze programma's rond persoonlijke effectiviteit, hebben allen een heel sterke focus op toepasbaarheid in verschillende contexten. Daarom vertalen we heel wat concepten zowel naar de werkomgeving als het privéleven. Je wordt niet alleen sterker in samenwerking met je collega's, ook de persoonlijke levenssfeer komt aan bod.
  • Voortraject: We prikkelen je leerproces ruim vóór de start van de training via video en reflectievragen.
  • Training: Deze training duurt 2 dagen. Ze worden bij voorkeur gespreid georganiseerd.
  • Natraject: Na de training beschik je over een gedetailleerd actieplan, waarmee je de volgende dag aan de slag kan. Om de geleerde inzichten op het radarscherm te houden, word je door Kenaz tot 3 maanden na de training in je leerproces gestimuleerd.

Hier krijg ik niet genoeg van...

Persoonlijke groei is 'a never ending story'. En maar goed ook. Bij Kenaz zit je goed! We hebben nog verschillende andere trainingen die je kunnen interesseren.
Een meerwaarde, nuttig naar de toekomst toe, top!
Leslie D. - Proximus
Testimonial 10
Testimonial 10
Persoonlijke Effectiviteit

Geboeid door perfectionisme

Mijn smaak is eenvoudig, ik ben altijd tevreden met het allerbeste (Oscar Wilde). De balans tussen gedreven perfectionisme en wanneer je er in doorslaat.
Persoonlijke Effectiviteit

Life & Time management

Het slechte nieuws: de tijd vliegt voorbij. Het goede nieuws: jij bent de piloot! De vraag: hoe begin je daar in godsnaam aan?
Persoonlijke Effectiviteit

Impact in vergaderingen

Hoe langer de vergadering, hoe minder wordt bereikt. De impact is afhankelijk van de mate waarin iedereen voorbereid is en in hoeverre de juiste mensen aan tafel zitten.

Get sparked!

Stakeholdering vierkant
Stakeholdering vierkant
publicaties

Stakeholdering

Diplomatieke vaardigheden voor succesvolle projecten

Slaat de vonk over?

Krijg je ook goesting om te groeien? Extra verduidelijking nodig over één van de topics? Of zit je toch nog met andere prangende vragen?

We maken tijd voor je!