Omgaan met weerstand

Niemand is gek, als je hun 'waarom' begrijpt

De krachten van dit programma: de sterke focus op het standpunt van de ander, zorgt voor nieuwe mogelijkheden om met weerstand om te gaan.
N. B. - Biotalys

Dit herken je vast?

 • Je introduceert een nieuw project bij je team. Een aantal mensen gaan onmiddellijk met de hakken in het zand omdat ze alle veranderingen moe zijn. 'Waarom kunnen we niet gewoon bij de vroegere manier van werken blijven?'
 • Tijdens je vergadering toont iemand weerstand. Je eerste reactie is om die zo snel mogelijk onder tafel te vegen, want je wil niet dat ze de rest van de aanwezigen gaat beïnvloeden.
 • Omdat je het hebt over een gevoelig thema, evolueert een gesprek naar een emotioneel geladen discussie. Vanuit frustratie wordt het gesprek vroegtijdig gestopt, zonder een conclusie of afspraken over volgende stappen.
Inhoudelijke verschillen van mening is een noodzakelijk bestanddeel van het succes voor elke onderneming. Meer nog, in elk veranderingsproces krijg je te maken met weerstand. Vrijwel steeds zijn er binnen groepen of organisaties mechanismen van probleemoplossing aanwezig om de meningsverschillen te vertalen in betere oplossingen dan degene die er al waren. Wanneer meningsverschillen ook een emotionele lading krijgen ligt buy-in minder voor de hand.
Omgaan met weerstand betekent niet 'iemands probleem oplossen'. De ander heeft goede redenen voor zijn of haar mening. Daar bestaansrecht aan geven is de sleutel.

What's in it for you?

Op het einde van het programma zal je:

 • Begrijpen waarom weerstand onlosmakelijk verbonden is met verandering.
 • Een kader hebben om conflicten te bekijken vanuit het perspectief van opportuniteiten.
 • Verschillende niveaus van weerstand kunnen inschatten.
 • Weten wanneer je wel en niet expliciet moet ingaan op interpersoonlijke wrijvingen.
 • Beschikken over een methodiek voor het omgaan met emotionele weerstand bij de ander.

Dit wil ik!

We verzorgen deze training zowel in open aanbod als via de in-house formule

Inhoudelijke bouwstenen

Mensen willen wel veranderen, maar willen vooral niet veranderd worden. Zolang een verandering dus ontstaat vanuit onszelf, geen probleem. Aangezien elk van ons mentale vrijheid nastreeft, hebben we echter vaker het gevoel 'gepusht' te worden wanneer ze extern geïnitieerd wordt. En laat dit nu net het geval zijn in veel professionele contexten.

We bekijken waar weerstand in het veranderingsproces kan ontstaan, welke verschillende vormen het kan aannemen en hoe je bij elk van die vormen relevante stappen vooruit kan zetten, zodat je project meer kans op slagen heeft.

Aanpak

 • Moeilijke situaties: het vertrekpunt van de training, zijn de uitdagingen waar je zelf tegenaan loopt. Stap voor stap analyseren we de situaties en zoeken we antwoorden op jouw vragen.
 • Voortraject: We prikkelen je leerproces ruim vóór de start van de training via video, reflectievragen en een 360° survey.
 • Training: Deze training duurt 2 dagen. Ze worden bij voorkeur gespreid georganiseerd.
 • Natraject: Je gaat naar huis met een uitgewerkt actieplan. Enkele weken na de training volgt een individueel coachingsmoment. Om de geleerde inzichten op het radarscherm te houden, word je door Kenaz tot 3 maanden na de training in je leerproces gestimuleerd. 

Hier krijg ik niet genoeg van...

Ok, we moeten het toegeven. Het thema 'buy-in creëren in je organisatie' is bijzonder boeiend. Geen nood! We hebben nog verschillende andere trainingen die je kunnen interesseren.
Een startpunt voor zelfreflectie en je persoonlijke ontwikkeling!
V.M. - Biotalys
Testimonial 9
Testimonial 9
Buy-in creëren

Stakeholdering

Diplomatieke vaardigheden voor duurzame win-win-win engagementen in je professionele netwerk.
Buy-in creëren

Vergroot je Impact

Hoe kom je van gelijk hebben naar gelijk krijgen, wanneer je zelf stakeholder bent?
Buy-in creëren

Win-win onderhandelen

Door een onderhandeling in te stappen met een win-verlies-mindset, sluiten we automatisch heel wat mogelijke oplossingen uit.

Get sparked!

Stakeholdering vierkant
Stakeholdering vierkant
publicaties

Stakeholdering

Diplomatieke vaardigheden voor succesvolle projecten

Slaat de vonk over?

Krijg je ook goesting om te groeien? Extra verduidelijking nodig over één van de topics? Of zit je toch nog met andere prangende vragen?

We maken tijd voor je!