Buy-in creëren

De menselijke kant van project management.

4
Boeiende topics
4500+
Tevreden deelnemers
9,2
Gemiddelde evaluatiescore

De betekenis van Buy-in voor change management

Elk project dat in je organisatie gestart wordt brengt per definitie veranderingen met zich mee. Hoe groot of klein ze ook zijn, je zal zeker al ervaren hebben hoe moeilijk dat soms kan verlopen. Misschien herken je de volgende problemen wel: We zijn te snel gegaan, waardoor niet iedereen betrokken werd. Er werd niet goed naar alle partijen geluisterd waardoor de implementatie ver van vlot verloopt. Of misschien nog erger: er zijn medewerkers tegen de verandering.

Bij onze trainingen over buy-in gebruiken we vaak de volgende formule als basis: Impact = kwaliteit x acceptatie. Naast de rationele redenen voor de verandering (kwaliteit), spelen ook andere factoren (acceptatie) een belangrijke rol. Ze bepalen of we impact hebben of niet. Ze zijn fundamenteel voor buy-in.

Buy-in creëren: een belangrijke soft skill voor de toekomst

Vroeger kreeg je in je organisatie wat voor elkaar vanuit je hiërarchische positie. Misschien is dat wat te zwart-wit geschetst, maar het was wel een ondertoon die toen heel sterk aanwezig was. We gaan naar links! Waarom? Omdat ik dat beslist heb! Je had impact als je maar hard genoeg op tafel sloeg.

In onze huidige organisatiestructuren zijn we geëvolueerd naar een ander model. Eén waarbij veel meer gewerkt wordt in matrix omgevingen en project contexten. Daarin moeten we dingen voor elkaar krijgen zonder te kunnen terugvallen op onze hiërarchische positie ten opzichte van de ander. Als je het onderzoek over competenties van de toekomst er op naslaat, zal je zien dat de vaardigheden om buy-in te creëren alleen maar aan kracht winnen.

Met deze 4 vaardigheden creëer je meer buy-in

Buy-in creëren is een heel ruim begrip. Wij focussen vooral op de menselijke kant van project management. Deze 4 trainingen helpen je bij het ontwikkelen van de nodige soft skills:

  • Stakeholdering
  • Vergroot je Impact
  • Omgaan met weerstand
  • Win-win onderhandelen

Alligneren van Stakeholders

Om buy-in te creëren heb je de medewerking nodig van verschillende partijen. Elk van deze stakeholders heeft zijn eigen belangen, doelstellingen en agenda. Die op één lijn krijgen is een complexe taak, maar wel essentieel vooraleer je kan werken aan duurzaam engagement. 'Stakeholdering' helpt je op weg met de juiste diplomatieke vaardigheden voor succesvolle projecten.

Vergroot je impact

Het is niet omdat je gelijk hebt, dat je daarom ook gelijk krijgt. Om dat proces te versnellen moet je weten hoe je iemand respectvol kan beïnvloeden. Daar bestaan specifieke vaardigheden en technieken voor, zonder dat je zou vervallen in het pushen of manipuleren van je gesprekspartner. Dat zou de samenwerkingsrelatie met collega’s alleen maar op de helling zetten, waardoor je eerder aan buy-in inboet dan wint. Dit is wat je leert tijdens onze training ‘Vergroot je Impact’.

Weerstand in je projecten

Mensen willen wel veranderen, maar willen vooral niet veranderd worden. Zolang de verandering ontstaat vanuit een interne motivatie gaat het makkelijk. Moeilijker wordt het wanneer deze extern wordt geïnitieerd. En laat dat nu net heel typisch voor een project context zijn. Hoe ga je dan om met weerstand in projecten om toch tot succesvolle veranderingen te komen? Op die vraag krijg je een antwoord tijdens onze training 'Omgaan met weerstand'.

Buy-in bij onderhandelingen

Vaak denken we bij onderhandelingen aan contexten waarin gekocht en verkocht wordt. Toch onderhandelen we veel vaker dan we denken. In een gesprek waarbij je meningen op elkaar af probeert te stemmen. In een meeting waar je wil dat er rekening wordt gehouden met jouw standpunt. In je project waar je voldoende middelen voor een volgende fase probeert binnen te halen. 'Win-win onderhandelen' leert je om dit te doen vanuit en buy-in mindset, eerder dan een win-verlies modus.

Buy-in creëren leer je in één van onze trainingen

Zeer leerrijk en nuttige tijds- besteding. Aan de hand van theorie en praktijkoefeningen probeer je al meteen de materie eigen te maken.
Marieke Siemons - Astra Zeneca
Testimonial 1
Testimonial 1
Buy-in creëren

Stakeholdering

Diplomatieke vaardigheden voor duurzame win-win-win engagementen in je professionele netwerk.
Buy-in creëren

Vergroot je Impact

Hoe kom je van gelijk hebben naar gelijk krijgen, wanneer je zelf stakeholder bent?
Buy-in creëren

Omgaan met weerstand

Niemand is gek, als je hun 'waarom' begrijpt. Hoe ga je er mee om bij situaties van weerstand in een veranderingscontext.
Buy-in creëren

Win-win onderhandelen

Door een onderhandeling in te stappen met een win-verlies-mindset, sluiten we automatisch heel wat mogelijke oplossingen uit.

Ontwikkel je soft skills op verschillende manieren

08/10/2024

Vergroot je Impact - najaar 2024

duur : 4 dagen
prijs : 2699 €
Inschrijven
10/10/2024

Vergroot je Impact - najaar 2024 - Extra

duur : 4 dagen
prijs : 2699 €
Inschrijven

Open Aanbod

Verrijk je leerervaring door uitwisselingen met collega's uit andere bedrijven of sectoren. Je kiest zelf op welk moment je het liefst aansluit.

In-house

Je hebt een team met een leervraag? Of je wilt een training rond een specifieke vaardigheid uitrollen binnen je bedrijf? Dan is in-house training dé formule.

Individuele coaching

We stippelen samen en geheel op maat van jouw persoonlijke leernoden, een individueel traject uit.

Bij hen sloeg de vonk al over

Get sparked!

Impact vierkant
Impact vierkant
publicaties

Impact

Invloed op basis van respect

Slaat de vonk over?

Ben jij klaar om vanaf nu écht buy-in te creëren? Of zit je toch nog met andere prangende vragen?

We maken tijd voor je!